Felmentették az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és elnökhelyettesét

Megosztás

Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Radics Kornéliát, valamint szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát – közölte a minisztérium hétfő délután.

A levélben nem szerepelt indoklás, csupán annyi, hogy az új vezetőkről később döntenek.

Az ok valószínűsíthetően az augusztus 20-i tűzijáték elmaradása lehet, amikor is az OMSZ olyan időjárás-előrejelzést adott, amely alapján az operatív törzs szűk nyolc órával a tervezett, 21 órás kezdés előtt a tűzijáték elhalasztásáról döntött (arról, hogy pontosan kik hozták meg a döntést, nincs nyilvános információ).

A prognosztizált felhőszakadás elmaradt, vasárnapra pedig a kormánysajtó egyértelműen a meteorológiai szolgálatot tette felelőssé amiatt, hogy elmaradt “Európa legnagyobb tűzijátéka.

Az 1,3 milliárdos tűzijáték elhalasztását javasló, főleg az energiavészhelyzet kihirdetése után érkező kritikákra Kovács Zoltán már korábban is úgy reagált, “drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani”. A pótlásra így augusztus 27-én szombaton kerül sor.

Kapcsolódó cikkek